Режим роботи магазину:
ПН - ПТ: з 10:00 до 18:00
СБ -
НД: Вихідні дні
або
Зворотній зв'язок
Ім'я
UA RU

Як добре фотографувати на смартфон: 12 корисних порад

Категорії
Зміст
  1. Як добре фотографувати на смартфон:
  2. 12 корисних порад
  3. 1. Протирайте об'єктив смартфона перед кожною зйомкою
  4. 2. Тримайте смартфон міцно і нікуди не поспішайте
  5. 3. Довіртеся технологіям
  6. 4. Робіть кілька фотографій одного сюжету та перевіряйте результат
  7. 5. Ретельно вибудовуйте кожен кадр
  8. 6. Враховуйте особливості освітлення
  9. 7. Змініть точку зору
  10. 8. Увімкніть спалах лише за крайньої потреби
  11. 9. Більше об'єктивів – краще фото
  12. 10. Дивіться на світ ширше
  13. 11. Не нехтуйте портретними режимами
  14. 12. Підкажіть смартфону, що ви знімаєте

Як добре фотографувати на смартфон:

12 корисних порад

Для найкращих мобільних фото

Ми зібрали кілька порад, які допоможуть круто знімати на смартфон.
Серед них і класичні правила, вироблені за півтори сотні років фотографами, та рекомендації щодо роботи з найсучаснішими функціями смартфонів. Бажаєте, щоб ваші мобільні фото були найкращими? Тоді читайте та спробуйте!

1. Протирайте об'єктив смартфона перед кожною зйомкою

Забруднена лінза об'єктива - правильний шлях до отримання каламутних та нерізких фотографій. Проблема вирішується елементарно: перед тим, як почати фотографувати, просто акуратно протріть камеру смартфона м'якою тканиною або серветкою з мікрофібри. Рада має і зворотний дію. Якщо хочете знизити контраст знімка, додати відблисків, туману та трохи розмиття, то нанесіть на передню лінзу трохи «бруду». Фотографи минулого століття використали для цього вазелін.

Втім, підійде будь-яка інша масляниста речовина: від гігієнічної помади до крему для рук.

Фотографуючи на смартфон, намагайтеся не поспішати. Чим спокійнішим і вдумливішим ви все робите, тим краще буде результат. Важливо спочатку зрозуміти, що, власне, ви хочете сфотографувати. Потім рівно і твердо стати на вибраній точці зйомки. Після цього – міцно та впевнено тримати смартфон. Обов'язково це робити двома руками. Чим менше зайвих рухів, тим різкішим і якіснішим буде готове фото. Пам'ятайте, що при зйомці можна на що-небудь спертися або навіть притиснути смартфон до будь-яких твердих об'єктів - столів, стін, перил.

Це допоможе компенсувати тремтіння рук та отримати якісну фотографію зі смартфона без штатива.

3. Довіртеся технологіям

Ми не знаємо, яким смартфоном ви користуєтеся, хоч і можемо порадити хороший камерофон. Але в більшості сучасних моделей є так званий «нічний режим». Часто він вмикається автоматично. Іноді потрібно вибрати вручну. Наприклад, у OPPO Reno5 Pro 5G та OPPO Find X3 Pro нічний режим не розчарує. Достатньо лише міцно утримувати ваш смартфон та постаратися не рухатися. Камера зніматиме секунду-другу, а в результаті видасть вам відмінний результат: з гарною різкістю і без шумів. Магія? Ні, це сучасні технології цифрової обробки.

Навчіться ними користуватися і витріть носа власникам дорогих фотоапаратів, які забули штатив будинку.

4. Робіть кілька фотографій одного сюжету та перевіряйте результат

Не соромтеся робити кілька дублів однієї і тієї ж фотографії. Якщо на першому буде завалено обрій, у другому втрачено фокус, то з третім майже напевно все буде більш-менш нормально. На щастя, часи плівки давно минули — браковані кадри можна видалити. Багато смартфонів є функція серійної зйомки. Достатньо натиснути та утримувати кнопку спуску. Камера зніматиме кадр за кадром із високою швидкістю. Так ви не пропустите важливий момент. Не забувайте розглядати готові фотографії на максимальному збільшенні одразу після зйомки.

Так ви зможете побачити можливі помилки і тут же все перезняти, отримавши прийнятний результат.

Чим менше зайвого потрапило в об'єктив камери, тим менше вам потім обрізати. Ця операція неминуче знижує дозвіл готової фотографії - низька деталізація і шуми стають ще помітнішими. Так що краще ще на етапі зйомки вибудувати таку композицію, яку ви в підсумку і хочете отримати. Якщо, звичайно, час і сюжет дозволяють. Тому радимо наперед продумати, які кадри вам потрібні.

Особливо якщо ви фотографуєте не спонтанно, а вирушаєте на заплановану фотосесію.

Не просто так слово «фотографія» перекладається з давньогрецької як «світлопис». Освітлення для будь-якого фотографа – це найголовніше. Якщо ви хочете зробити хороші портрети друзів, то не полінуйтеся вийти з темного приміщення на вулицю або хоча б підійти до вікна. Вікно має бути за спиною фотографа, а не моделей, інакше їхні обличчя будуть чорними. У жодному разі не втрачайте «режимний час» — дорогоцінні хвилини перед заходами сонця і світанками, а також відразу після них. У ці моменти яскравість піднебіння порівнянна з яскравістю всіх інших об'єктів зйомки. У результаті кадрі бачимо м'які переходи між світлими і яскравими ділянками, теплі тони і красиво підкреслені рельєфи пейзажів. У сонячний опівдні освітлення, навпаки, починає заважати: створює надто глибокі тіні, люди на фото жмуряться, а деталі фону можуть виглядати пересвіченими.

Частково вирішити цю проблему допомагає режим HDR, який є в більшості смартфонів, і навіть автоматичний.

Так уже вийшло, що всі, в основному, бачать світ з висоти людського зростання, і саме тому кадри з нестандартних ракурсів виглядають так ефектно. Зніміть краєвид через проріз у гарному паркані, підніміть камеру високо над головою або опустіть об'єктив до рівня підлоги. Ці прості дії допоможуть вам показати начебто звичайні сюжети з абсолютно нової сторони. І ви ще не носите з собою пляшечку мінералки? Тоді саме час знайти їй місце у вашому рюкзаку. Виливаємо на асфальт воду, опускаємо смартфон якомога нижче, розташовуючи його над самою поверхнею калюжі... Вуаля! У будь-якому місці ви отримуєте пейзаж з ефектним відображенням без жодного фотошопу. Ця порада— лише окремий випадок попереднього. Просто виявіть фантазію. Знайдіть відображення у вітринах, вікнах, на капотах машин. Шукайте незвичайні точки зйомки!

А ще користуйтесь моноподами — з ними можна не тільки зняти круте селфі, але зловити незвичайний ракурс.

Вбудований у ваш смартфон спалах - це останній рубіж оборони. Активувати її варто тільки тоді, коли по-іншому зробити пристойний кадр не виходить ну зовсім ніяк. Жорстке світло «в лоб» робить фотографії плоскими, додає негарні відблиски на обличчя, а фон при цьому виходить чорним. Залишіть спалах для тих випадків, коли вам потрібно перезняти документи з грифом «цілком таємно».

В інших випадках шукайте або інше місце зйомки, або використовуйте нічний режим.

9. Більше об'єктивів – краще фото

Нещодавно всі смартфони мали один об'єктив, а зумування було цифровим. Бажаєте високої якості - відмовтеся від зуму. Сьогодні багато смартфонів обзавелися другою, третьою, а то й четвертою камерами. Одна відповідає за зйомку з широким кутом, інша за зйомку з зумом... Більше камер — більше можливостей. Це як сумка зі змінною оптикою у професійного фотографа. Скажімо, HUAWEI Mate 40 Pro може забезпечити 50-кратне зумування. Деякі смартфони, крім іншого, мають матрицю надвисокої роздільної здатності, дозволяючи знову згадати про цифровий зум.

Інші поєднують можливості цифрового та оптичного зуму. Вивчіть особливості вашого девайсу!

10. Дивіться на світ ширше

Ширококутний об'єктив все частіше з'являється як додатковий в сучасних моделях. Чи є він у вашому смартфоні? Обов'язково перевірте! Ефект від зйомки таким об'єктивом неможливо повторити програмно. Він візуально збільшує об'єкти переднього плану та відсуває далі все інше. Він посилює перспективу. Саме тому знімки з ширококутного об'єктиву виглядають незвично та завжди цікаво. Наприклад, ширококутна камера HUAWEI P40 Pro подарує ефектні кадри! Якщо у вашому смартфоні є такий об'єктив, обов'язково навчитеся з ним працювати. Сміливіше експериментуйте і не обмежуйтесь загальними планами. Пробуйте знімати об'єкти з кількох сантиметрів, експериментуйте з переднім планом, знімайте під гострим кутом.

Це потужний творчий інструмент, який раніше був доступний лише профі, а тепер лежить у вас у кишені.

11. Не нехтуйте портретними режимами

Портрет – найпопулярніший жанр у світі. Виробники смартфонів змагаються у тому, чий гаджет краще знімає людей. Вивчіть ті можливості, які надає саме ваш смартфон. Сьогодні багато моделей вміють розмивати фон на фото, начебто знімок зроблений на професійну камеру з дорогим об'єктивом. А деякі смартфони імітують «студійне світло», даруючи при зйомці найцікавіші ефекти, наприклад, з миттєвою заміною фону на чорний або білий, як у студії.

Apple iPhone 13 Mini може знімати у портретному режимі навіть на селфі-камеру. Цим обов'язково варто скористатися!

Інтелект сучасних гаджетів вражає: вони вміють знаходити на знімках обличчя людей, фокусуватись по них, а потім ще й розсортувати фото та відео з людьми за окремими колекціями. І все ж таки іноді краще допомогти смартфону і просто торкнутися пальцем екрану в тому місці, де знаходиться головний об'єкт вашого кадру - людина або предмет. Це допоможе правильно сфокусуватися на ньому, а також не помилитися з експозицією, тобто яскравістю знімка. Не лінуйтеся вибирати найбільш підходящий для зйомки сюжету режим зйомки.

 

Всі ці підказки допоможуть на 100% розкрити весь потенціал вашого пристрою
і зробити приголомшливе мобільне фото.
( 1 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Повноцінна гарантія та післягарантійне обслуговування
Повноцінна гарантія та післягарантійне обслуговування
Тільки новий, запечатаний товар від виробника
Тільки новий, запечатаний товар від виробника
Доставка по всій Україні
Доставка по всій Україні
Самовивіз з поштоматів
Самовивіз з поштоматів