Режим роботи магазину:
ПН - ПТ: з 10:00 до 18:00
СБ -
НД: Вихідні дні
або
Зворотній зв'язок
Ім'я
UA RU

Як вибрати об'єктив для фото - гід від Photoline

Категорії
Зміст
  1. Як вибрати фотооб'єктив?
  2. Марка
  3. Фокусна відстань
  4. Портрет
  5. Нічна зйомка
  6. Пейзаж / Архітектура
  7. Подорожі
  8. Спорт / Дика природа
  9. Стабілізатор зображення

Як вибрати фотооб'єктив?

 
Отже, у вас в руках класна зеркалка або системна камера, і ви за крок від шикарних фотографій. Залишилося вибрати найголовніше - об'єктив. Ми розповімо, як не загубитися серед сотень моделей і купити саме те, що вам потрібно.

Марка

Об'єктиви кріпляться до фотокамери через спеціальне поворотне з'єднання - байонет. У кожного виробника фототехніки він свій, а значить, «скла» від Sony не підійдуть до Canon, а від Canon - не підійдуть до Nikon. Тим часом є сторонні виробники оптики, такі як Tamron і Sigma. Їхня продукція, як правило, дешевше, а в асортименті є об'єктиви для камер різних брендів. У будь-якому випадку, перед покупкою варто переконатися, що об'єктив сумісний з байонетом вашої камери.

  Подивитися всі об'єктиви  


Фокусна відстань

Головна характеристика об'єктива - це його фокусна відстань, від якого залежить масштаб зображення і кут зору. Чим ширше кут, тим більше простору можна захопити в кадрі, а що вже - тим ближче виявиться об'єкт зйомки. Саме фокусною відстанню визначається і призначення об'єктива:

Ширококутовий об'єктив
• Фокусна відстань до 35 мм.
• Для зйомки пейзажів і архітектури.

Стандартний об'єктив
• Фокусна відстань до 105 мм.
• Для зйомки портретів і загальних планів.

Телеоб'єктив
• Фокусна відстань до 600 мм.
• Для зйомки об'єктів з сильним наближенням.

Якщо для вас важлива якість зображення, а поспішати нікуди, то ваш вибір - об'єктиви з фіксованою фокусною відстанню. Для тих, у кого в основі коштують універсальність і оперативність, існують об'єктиви зі змінною фокусною відстанню - зуми.

 

Портрет

Висока світлосила

Оптимальні фокусні відстані для портретів знаходяться в межах 50-135 мм. Підійде будь-який фікс або зум, що працює в цьому діапазоні. Але зверніть особливу увагу на светосилу. Чим ширше діафрагма, тим яскравіше буде розмиття в несфокусованого ділянках кадру, а герой зйомки - виразніше.

Нічна зйомка

Висока світлосила

Головна складність в зйомці вночі, а також увечері і в приміщенні - це нестача світла. Звичайно, при роботі зі статичними сценами можна виставити довгу витримку і скористатися штативом, але як бути, якщо об'єкт зйомки рухається, а знімати доводиться з рук? Потрібен яскравий об'єктив із широкою діафрагмою. У цій категорії правлять балом фікс-об'єктиви, але є і кілька моделей універсальних зумов.

Пейзаж / Архітектура

Широкий кут

Головне при зйомці пейзажів і архітектури - це можливість охопити якомога більше простору. Для цього підходять ширококутні об'єктиви з фіксованою фокусною відстанню і ширококутні зуми.

Подорожі

Універсальність

Вирушаючи в подорож, можна набрати з собою оптики на всі випадки життя - ширококутний об'єктив, стандартний об'єктив, телеоб'єктив і ще що-небудь. Однак такий арсенал займе багато місця, та й важити буде пристойно. Кращий вибір тревел-фотографа - це завжди зум «все в одному» з великим діапазоном фокусних відстаней. На широкому куті зум дозволить знімати пейзажі і архітектуру, а портрети, деталі і сильно віддалені об'єкти - на стандартному і телеположенні. Найбільше можливостей ви отримаєте від гіперзумів з фокусною відстанню від надширококутний до супертелеположенія.

Спорт / Дика природа

Оперативність

Для фотографа, що знімає спортивні події і дику природу, універсальність об'єктива так само важлива, як і для мандрівника. Вам доведеться мати справу як з загальними планами, наприклад, при зйомці стадіону або табуна коней, так і з великими, коли головний герой кадру занадто далеко від вас. При цьому важливо розуміти, що часу на спуск затвора у вас вкрай мало, і тут точно не до жонглювання фікс-об'єктивами. Тому вибираємо зум - і чим потужніший, тим більше буде у вас можливостей.

Стабілізатор зображення

Завдання стабілізатора зображення - компенсувати мікроруху і забезпечити різкий кадр без ефекту «шевелёнкі» при зйомці з рук на довгих витримках, довгофокусних відстанях і при недоліку освітлення. Однак якщо ви не проти штативів та знімаєте на фокусних відстанях в межах 100 мм, то можна заощадити і купити об'єктив без стабілізатора. Зверніть увагу, що механізмом стабілізації зазвичай оснащуються зуми, в той час як светосильние фікси обходяться без нього.

 Обрати об'єктив 

( 16 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Повноцінна гарантія та післягарантійне обслуговування
Повноцінна гарантія та післягарантійне обслуговування
Тільки новий, запечатаний товар від виробника
Тільки новий, запечатаний товар від виробника
Доставка по всій Україні
Доставка по всій Україні
Самовивіз з поштоматів
Самовивіз з поштоматів